Yurt dışında çalışmak hemen herkesin hayalidir. Özellikle de hayatında bir kez olsun yurt dışına çıkma imkânı elde eden kişiler, her zaman yeni ülkeler keşfetmek ve hatta bu ülkelerde kendilerine yeni bir hayat kurmak istemektedirler. Şu anda bir üniversite öğrencisi olabilirsiniz. Henüz ne yapacağınız konusunda herhangi bir fikriniz dahi olmayabilir. Belki de üniversiteden mezun oldunuz ve çalışıyorsunuz. Ancak bulunduğunuz yer sizi mutlu etmiyor. Peki neden ülkenizi değiştirmeyi düşünmüyorsunuz? Elbette ki yurt dışında iş bulmak sandığınız kadar da kolay olmayacak. Çünkü her şirketin kendisine göre şartları var. Ancak herhangi bir işte çalışırım diyorsanız iş bulmanız çok daha kolay olacaktır. İyi bir kariyere sahip olmak için çabalamanız gerektiğini de unutmayın.
Yurt Dışında İş Bulmanızı Sağlayacak Özellikler
Yurt dışında iyi bir iş bulmak için üniversitedeki derslerinize daha şimdiden önem göstermeniz gerekmektedir. Üniversiteden iyi bir derece ile mezun olan kişiler, diğer kişilere göre çok daha kolay iş bulabilmektedir. Ayrıca üniversite hayatınız boyunca sadece ders notlarınızı yüksek tutmakla kalmayıp, kendinizi geliştirmek için çalıştıysanız, yurt dışında iş bulmanız çok daha kolay olacaktır.
Yurt dışında kolay iş bulmanın yolları arasında en önemlisi ise ileri de yaşamak istediğiniz ülkenin dilini öğrenmektir. İngilizce şu an tüm dünyada en çok konuşulan dil olarak biliniyor. Ülkemizden gitmeden önce iyi seviyede İngilizce biliyor olmanız, iyi şirketlerde görev alabilmeniz açısından çok önemlidir.
Yurt dışında iş bulma yöntemleri arasında iyi bir CV hazırlamak da çok önemli olacaktır. Hazırladığınız cv, daha önce yapmış olduğunuz stajlar, gönüllülük faaliyetlerinizi de içeriyor olmalıdır. Üniversite öğrencilerinin hazırladıkları cv ise bir sayfayı geçmemelidir. Şirketlerin insan kaynakları, birçok kişinin cv dosyasını inceler. Dikkat çeken ayrıntılarla boğulmamış cv böyle durumlarda daha çok ön plana çıkmaktadır.
İyi bir cv hazırladıktan sonra ihtiyacınız olan tek şey motivasyon mektubu olacaktır. Bazı şirketler işe alımlarda kendi testlerini yapmaktadırlar. Böylece sahip olduğunuz özellikleri de test ederlerken, bazı şirketler de sizin o şirkette çalışmayı isteme motivasyonunuza bakacaktır. Bu nedenle kendinizi açıkladığınız, yapmak istedikleriniz ve ileride yapmayı istediklerinizi anlatan motivasyon taslağı oluşturmaktır.
Birleşmiş Milletler (United Nations)
Birleşmiş Milletler, 1045 yılında kurulmuştur. 193 ülkeye sahip olmasıyla bilinir. Kurulduğu günden bugüne kadar da insanlığın yaşadığı sorunlara çözüm bulmak adına çalışmalar yürütür. İş ilanları ise UN Careers isimli sayfalarında tüm başvuru süreçlerini detaylı bir şekilde ele almaktadırlar. Bu sayfayı ziyaret ederek, hangi ülkelerde hangi pozisyonlarda iş bulabileceğinizi görmeniz ve hemen başvuru yapmanız mümkündür.
P&G
P&G, şu anda tüm dünyanın gündeminde olan Koronavirüs aşısının bulunmasında çalışmalara ortaklık eden bir kurumdur. Tam 181 yıl boyunca da hijyen sektöründe faaliyetlerine devam etmiştir. Ayrıca işe başvuru sürecinde oyun oynatma gibi farklı bir tarzı da bulunuyor. Uluslararası anlamda büyük bir popülerlik kazanmıştır. P&G Careers sayfasından çalışılmak istenilen ülke seçilerek, birçok iş ilanını görüntüleyebilir ve hatta online başvuru yapabilirsiniz.
UNESCO
UNESCO açılımı United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization şeklindedir. Ülkemizde ise Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olarak biliniyor. Örgüt, uluslararası birçok yardım kuruluşunda yerini alır. Ülkemiz de bu kuruluşa üyedir. UNESCO’ya üç farklı şekilde başvuru yapmak mümkündür. Bunlar; profesyonel genç görevli, profesyonel ve genel servis şeklindedir. Her seviye için çalışma olanakları farklıdır. 32 yaşının altında olan ve çok fazla iş deneyimi olmayan kişiler profesyonel genç görevli kategorisinde iş bulabilirler. UNESCO Careers sayfasından size en uygun iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz.
Google iş başvurularında daha önce duymadığınız tarzda sorulara duyacak ve hatta zekâ testlerine de tabi tutulacaksınız. Google gibi büyük bir şirkette iş bulmak için, iş tanımlarında belirtilmiş olan nitelikleri mutlaka taşıyor olmanız şarttır. Google’da iş bulmak için Google Careers sayfasından istediğiniz bir departmanı seçebilir, iş ilanlarını inceleyebilir ve başvurularınızı yapabilirsiniz.
NATO
NATO, bir diğer ismi ile de Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak bilinmektedir. Günümüzde dünyadaki en önemli uluslararası kuruluşlar arasında yerini alır. Politik ve askeri ittifak olarak görev alan bu örgüt, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan 30 ülkeyi bir araya getirmektedir. Bu ülkelerin bir araya gelmesiyle de güvenlik ve savunma konuları üzerinden danışmada bulunulur ve iş birlikleri gerçekleştirilir. Günümüzde bu kurumda birçok Türk vatandaşı da çalışmaktadır. Burada ağırlıklı olarak askeri personeller görev alır. Ancak sivil personeller de NATO’da görev yapmaktadır. NATO’da çalışmak isteyenler, Google’dan NATO İş İlanları şeklinde arama yapabilirler. Uluslararası düzeyde çalışmak isteyenler ise NATO kariyer sayfasını ziyaret etmelidir.
Sayfaya ulaşmak için tıklayınız.
İş başvurusu yapacağınız şirketleri bulmak konusunda yeterince zamanınız yoksa ve tek tek şirketleri incelemek size zor geliyorsa, LinkedIn iyi bir çözüm olacaktır. Burada gerçekten çok önemli şirketlerle bağlantı kurma imkanını bulunuyor. Ayrıca birçok iş ilanı sayfasına göre bu mecradan çok daha hızlı bir şekilde geri dönüş almanız mümkündür.