Kariyer planlama ve bu doğrultuda hayatta başarıyı yakalamak adına çalışmak, verimliliği çok daha fazla artıracaktır. 20’li yaşlılarda çoğu genç sadece keyif almak için yaşıyorken, kariyeri için yeni fikirlere açık olan ve gelecek yıllarda rahat etmek için planlama yaparak planlara sadık bir şekilde hareket edebilen kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler gelecek yıllarda kendi hayatlarında düzen kurmuş ve istediklerini başarabilmek adına hedeflerine çok daha fazla yaklaşmış olacaklardır. Eğlence ve gezmeyi de ihmal etmeden, hedefleri doğrultusunda hareket eden kişiler, her zaman uzun vadede kazananlardır.
20’li yaşlarda olan birçok kişi bireysel kariyer planlama aşamaları veya kariyer planlaması sırasında nelere dikkat etmesi gerektiğini tam olarak bilememektedir. Yazımızın devamında kariyerinize nasıl olumlu yönde sürdürebileceğinize dair bilgiler vereceğiz.
Vizyon Sahibi Ol
Vizyon sahibi olmak için bol bol bilgi edinmeniz gerekir. Bu aynı zamanda aklınızdaki kariyer fikirleri hakkında güzel düşüncelerin gelmesine ve planlamalarınızı bu doğrultuda değiştirmenize de yardımcı olacaktır. Fakat vizyon sahibi olmanın bir anda olabilecek bir şey olmadığını bilmeniz lazım. Zamanla araştırma yaparak, yeni bilgiler edinerek ve her boş zamanınızda kendinizi geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunarak vizyonunuzu geliştirebilirsiniz.
Yeni Bağlantılar
Kariyer planlama aşamaları içerisinde en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de yeni bağlantılar edinmenizdir. Genç yaşlarda edinmiş olduğunuz yeni bağlantılar, ileriki yıllarda ihtiyaç duyduğunuz takdirde sizlere yardımcı olacaktır.
Arkadaş Seçimi
Sizin kariyer planlama sürecinizi etrafınızdaki arkadaşlarınız doğrudan etkileyecektir. Bu yüzden arkadaş edinmiş olduğunuz kişilere dikkat etmeli ve sizin gelişmemizi engelleyecek olan kişiler ile belirli bir mesafenizin olması gerekir. Eğer çevrenizde bulunan arkadaşların seçimini doğru yapmışsanız, arkadaşlarınız yapmış olduğunuz planlamaya ek olarak size geliştirecek yeni kariyer fikirleri sunacak ve planlamanızı uygulayabilmeniz için sizleri motive edecektir. Arkadaşınızdan almış olduğunuz pozitif etkiler ile planlamanız doğrultusunda ilerlemeniz çok daha rahat olacaktır.
Hedef Belirleme
Bireysel kariyer planlama aşamaları içerisinde, en can alıcı noktalardan birisi de hedefin belirlenmesidir. Hedeflenen bir şey yoksa, planlama yapmak da mümkün değildir. Bunun için kişinin kısa vadede ve uzun vadede neleri başarmak istediğini dair planlama yapması gerekmektedir. Bu sayede planlanan hedefler yapıldıkça kişinin kariyeri de doğru bir şekilde ilerlemeye devam eder.
Yeni Keşifler
Her planlama süreci sadece çalışmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda seyahat ederek yeni yerler keşfetmeyi de unutmamanız gerekir. Bir daha asla 20’li yaşlılara gelmeyeceğiniz, kafanızın bir kenarında yer etmeli ve bu doğrultuda zamanınızı en iyi şekilde değerlendirerek hem kariyer hem de yeni keşifler ile en güzel yıllarınızı değerlendirebilirsiniz. Ufak kaçamaklar olarak sayabileceğimiz yeni keşifler ile enerjiniz yükselecek ve kariyer planlamanıza kaldığınız yerden daha iyi bir şekilde devam edeceksinizdir.
Tasarruf
Kariyer planlama süreci, tasarruf etmenize de yardımcı olur. Başlarda yapmış olduğunuz tasarruflar ile ileriki yıllarda maddi açıdan zor durumda kaldığınız zaman sıkıntı çekmeden yeniden ayağa kalkabilmek için fırsatınız olacaktır.
İyi Alışkanlıklarınızı Sürdürün
Aklınıza gelen kariyer fikirleri hayata geçmek zorundadır. Sadece düşünceyle kaldığı zaman hiçbir işe yaramaz. Planlama ve fikirlerinizi de hayata koyabilmek için alışkanlıklarınızı düzenlemeniz, iyi alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Kişinin doğru kariyer planlaması yapabilmesi için iyi alışkanlıklarını da sürdürmesi gerekir.