Depremden Önce Yapılacaklar ve Deprem Çantası Hazırlığı
  1. Anasayfa
  2. Haber

Depremden Önce Yapılacaklar ve Deprem Çantası Hazırlığı

0

Depremden önce yapılacaklar listesinde birçok şey yer alırken, deprem çantası hazırlığı da bu önemli noktalardan birisidir. Kahramanmaraş’ta yaşanan ve etrafında bulunan Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana gibi birçok ilin de büyük hasarlar alarak zarar görmesine neden olan yüzyılın depremi olarak da adlandırılan deprem sonrası depremler için önceden yapılacak olan hazırlıklar ile belki de bu kadar ağır sonuçların yaşanmasının önüne geçilebileceği düşünülmektedir.

İstanbul’da da şiddeti büyük olacak bir depremin beklenmesinden dolayı deprem öncesi yapılacaklar dikkatlice okunmalı ve gerekli tedbirler çok geç kalınmadan alınmalıdır. Kişiler en azından kendilerini korumaya yönelik tedbirleri alarak, yaşanacak olan herhangi bir olumsuz durum sonrasında kendileri için daha olumsuz olayların yaşanmasına engel olabilme şansları bulunmaktadır. Depremin yaşanmasının ardından ortaya çıkan manzaralar oldukça trajik olmaktadır. Bu durum Kahramanmaraş depreminden sonra da aynı şekilde kendini belli etti.

Böyle bir durum ile karşılaşmadan önce hazırlık aşamasında neler yapılmalı ve bulunulan ortamda muhafaza edilmek maksadıyla deprem çantasında neler olmalı? Yazımızın içerisinde tüm detayları ile bu konulardan bahsedeceğiz. Deprem gibi hasar verici yıkımlara yol açabilen doğal afet karşısında alınan tedbirler ile en azından daha hafif yaralar ile veya kendi sağlığınızı tehlikeye atmadan kurtulabilme şansı olabilmektedir. Bu yüzden yaşanacak olan bir deprem neticesinde enkaz altı tehlikeden en az hasar ile kurtulmak için herkesin bilinçli olması ve Türkiye gibi aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkede deprem ile birlikte yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir.

Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Deprem çantası özellikle deprem anında göçük altında kalmış olan kişiler için hayati öneme sahiptir. Bu çanta içerisinde yaklaşık olarak 2-3 gün aralığında göçük altındaki kişiye yetecek kadar malzemenin bulunması gerekmektedir. 2-3 günlük süre içerisinde kurtarma ekipleri gerekli müdahaleleri yapacak ve göçük altından kurtarma işlemini başarıyla gerçekleştireceklerdir. Bunun için ise depreme yakalanan kişinin korunaklı bir alanda deprem anına geçirmesi, deprem anında bina yıkıldığında ise bu korunaklı alanın avantajı ile kurtulana kadar sağlıklı bir şekilde bekleyebilmelidir. Deprem çantasının önemi ise bu göçük altında kalınan sürede içerisine konulan eşyaların değerlendirilmesi ile daha sağlıklı şekilde, göçük altı tehlikeleri en aza indirerek kurtarılmayı beklemek olacaktır. Fakat deprem çantasının hazırlandıktan sonra, deprem anında kolay bir şekilde ulaşılabilecek alana konulması gerekir. Bunun dışında tedbir amacı ile daha fazla vakit geçirilen odalara birer tane deprem çantası koyularak da tedbir alınabilir. Bu deprem çantasının içerisinde olması gerekenler ise şu şekildedir:

  • Uzun süre enkaz altında kalma ihtimaline karşı su,
  • Enkaz altında kalınan sürede aç kalmamak için gofret ve konserve tarzı bozulmayacak gıdalar,
  • İlk yardım seti,
  • Her duruma karşı kıyafet ve ayakkabı, (özellikle kış aylarında üşümemek için bu madde önemli)
  • Depremden önce yapılacaklar arasında bulunan ilk yardım çantasına hazırlayan kişinin düzenli olarak kullanmış olduğu hap varsa bunların da çantada bulunması,
  • Bebek varsa buna uygun şekerde mama, biberon ve bebeğin 72 saat boyunca ilaç duyabileceği diğer temel malzemeler, (bu malzemeler yaşamın sürdürülebilmesi adına seçilmelidir)
  • Enkaz altında kalan kişinin kendini sıcak tutabilmesi adına battaniye,
  • Enkaz altında olan kişinin arama çalışmaları sırasında kendi sesini duyurabilmesi adına radyo veya çok daha az yer kaplayacak olan düdük, (burada amaç arama çalışmaları yapıldığı esnada yerin belli edilmesidir)
  • Deprem esnasında eğer telefon kişinin yanında bulunuyor ve bu şekilde enkaz altında kalınmışsa, telefon ile ekiplere veya yakın bir akrabaya birlikte verilerek kurtarma çalışmalarına destek olunabilir. (Bu durumu deprem olduğu gün hattında TL olmadığı için arama yapamayacağını düşünen kişiler de değerlendirmelidir. Depremden sonra kurtarma çalışmalarında, enkaz altında kalan kişilerin iletişim kurabilmesi için deprem bölgesindeki tüm hatlar kontür olmadığı için kapalı da olsa devlet tarafından gerekli görüşmeler yapılarak hatlar görüşmeye açılabilmektedir.)

Depremden Önce Yapılacaklar

  • Depremden önce yapılacaklar arasında en çok dikkat edilmesi gereken, yaşanılan dairede deprem olduğu esnada saklanabilecek sağlam alanların belirlenmesi gelmektedir.
  • Deprem sırasında paniğin hâkim olması çok daha yüksek ihtimal olduğu için depremden önce mutlaka tatbikat yapılmalıdır. Depremin de ne zaman olacağı hiçbir zaman bilinemeyeceği için belirli aralıklarla aile içerisinde tatbikatın tekrarlanması çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Deprem çantasında neler olmalı, yazımızın üstü kısmında belirtmiştik. Bir de depreme nerede yakalandığına bağlı olarak, yapmanız gereken farklı eylemler bulunmaktadır. Bunları da öğrenerek, depreme yakalanılması hâlinde bilinçli şekilde okunulanların yapılması gerekir. Deprem anında hangi ortamlarda ne şekilde davranılmalıdır hakkında bilgi edinmek için de yazdığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
  • Depremden önce yapılacaklar listesinde mutlaka yukarı kısımda belirtmiş olduğumuz deprem çantasının bir an evvel tamamlanması gerekir.
  • Evde bulunan eşyaların mümkün mertebe hepsi duvara sabitlenmelidir.
  • Bir olumsuzluğu düşünerek, ilk yardım bilgilerinin öğrenilmesi gerekir.
  • Kendi sağlığınızın yanında ev ve iş yerlerinin de sigortasını yaptırarak deprem sonrasında maddi zararların giderilmesi sağlanmalıdır.
  • Enkaz altı çalışmalarından ayrı olarak depremden önce aile deprem sırasında farklı yerlerde bulunuyorsa, deprem sonrasında buluşulacak olan alanın daha önceden belirlenmesi gerekir.
  • Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması adına su, elektrik ve doğalgaz vanalarının ne şekilde kapanacağını ailenin tüm üyelerinin bilmesi gerekir.
  • Uyurken yaşanabilecek olan deprem düşünülerek, depremden önce yapılacaklar listesinde yatağın yerini pencere ve eşyaların yatağın üzerine düşebileceği yerlerden uzak noktaya kurulması gerekir.
  • Deprem sırasında asansörün kullanılmayacağı ve deprem geçene kadar merdiven boşluklarına doğru yönelinmeyeceği tüm aile üyeleri tarafından bilinmelidir.
  • Depremden önce yapılacaklar arasında mutlaka çök, kapan, tutun tatbikatının yapılması yer almalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.