Geleceğin Yeni Meslekleri Neler Olacak?
  1. Anasayfa
  2. Vlog

Geleceğin Yeni Meslekleri Neler Olacak?

0

Hem ülkemizin hem de dünyanın sınavı olan korona virüs salgını aynı zamanda yeni meslekler ortaya çıkmasını sağladı. Gelecekte insanların nelere ihtiyacı olduğu yeniden anlaşıldı ve yeni sektörler kuruldu. İşte bu durum aslında biraz iş hayatına atılmak isteyenlere ışık tuttu. Gelecekte ne gibi sorunlarla karşılaşılacağı, bu sorunların çözümünde hangi mesleklerin etkili olacağı da biraz daha netleşti.

Korona virüs günlerinde bazı meslekler çok daha fazla öne çıktı. Yaptıkları işin önemi bu günlerde bir kez daha anlaşıldı. Böylece üniversite sınavına hazırlanan, tercih yapacaklar ya da mezun olup mesleki kariyerlerini şekillendirmek isteyenler için bir rehber niteliği taşıdı.

1Evden Çalışan Meslekler Revaçta

Korona virüs döneminde kamu ve özel sektördeki pek çok kişi uzaktan çalışma seçeneğini tercih etti. İşte bu durum zaten uzaktan çalışan, işini evden yürüten insanlar için oldukça olumlu oldu. Çünkü salgın nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kişiler hak kaybına uğrarken bu kişiler herhangi bir şekilde etkilenmedi.

Kendi işinin patronu olan, işini evde yürüten, hatta her zaman her yerden çalışılabilen işler artık daha çok tercih ediliyor. Çünkü dışarıda yaşanan gelişmelerden en az şekilde etkileniyorlar. Özellikle de bu şekilde yapılması mümkün olan, teknoloji sektöründeki pek çok meslek artık çok daha fazla iş imkanına kavuştu.

2Yazılım Mühendisliği

Salgın döneminde okullarda eğitime ara verilmesi ile eğitim dijital ortama taşındı. Derslerin ve sınavların dijital ortamsa yapılması gerektiği gibi toplantılar gibi diğer etkinlikler de dijital ortama taşındı.

Diğer yandan evden çalışan kişilerin işlerini yapması için dijital ortamlar kullanması gerekti. İşlerin yürütülmesi için pek çok yazılım ihtiyacı doğdu. İşte tüm bu gelişmeler gelecekte yazılım mühendisliği alanında çalışacak personellere olan ihtiyacı daha da artıracak. Sadece mühendisler değil ara eleman olarak tabir edilen bilişim personellerine de çok sayıda ihtiyaç duyulacaktır.

3Sağlık Personelleri

Kovid-19 pandemisi tüm insanlara sağlığın en önemli şey olduğunu bir kez daha hatırlattı. Doktorundan hemşiresine kadar tüm kademelerdeki personel alımları şimdiden artmış durumda. Bu durumun önümüzdeki süreçte de azalmadan devam etmesi bekleniyor. Ülkemizin sağlık sektöründe verdiği sınavın olumlu yönde olması personellerimizin yurtdışından talep görmesine de neden olacağı bekleniyor. Dolayısıyla sağlık alanına ilgi duyan gençlerimizin kariyer açısından şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

4Gıda ve Lojistik Personelleri

Salgın döneminde marketlerin adeta yağmalanır gibi boşaldığına şahit olduk. Bu durum market ve lojistik personellerine olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi çalışan bu personeller evlere sağlıklı gıdaların ulaşmasında büyük bir rol oynadı. Gelecekte de bu sektörlerin büyüyerek yoluna devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu sektörlere teknolojinin daha da çok entegre olmasıyla birlikte birtakım değişiklikler elbette ki yaşanacaktır.  Bu durumda personellerin yaptıkları işin niteliği de değişecektir.

5İstatistikçiler

Salgın döneminde sağlıkla ilgili verilerin tutulması, işlenmesi ve değerlendirilmesi büyük önem arz etti. Sağlanan istatistikler doğrultusunda politikalar oluşturulduğu için bu verilerin güvenilir olması son derece önemlidir. İstatistikçilerin verileri doğru bir şekilde elde edebilmesi ve işleyerek kullanılabilir bir hale getirebilmesi gereklidir.

Sadece sağlık alanında değil toplumun ihtiyaçlarını ilgilendiren tüm alanlarda istatistikçilere ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu nedenle geleceğin meslekleri arasında istatistikçiler gösterilmeye devam ediyor. Bilgi ve teknolojinin yoğun bir şekilde kullanılmasını gerektiren meslekler giderek popüler olmaya devam edecek. Buna karşılık klasik pazarlama ve satış yöntemleri yerini online yöntemlere bırakacaktır. Online işlere yapılan yatırımlar da daha çok geri dönüş sağlayacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.