İngilizce Mail Nasıl Yazılır?
  1. Anasayfa
  2. Haber

İngilizce Mail Nasıl Yazılır?

0

İngilizce Mail Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sosyal medya ve web sitelerinin çoğalması ile iletişim kültürümüz globalleşmeye başlamış durumda. Kültürlerin ve dillerin iç içe girmeye başladığı şu dönemde yurtiçi ve yurtdışı iletişimler artıyor. Bu iletişimler hayatlarımızı bazen olumlu etkiliyor, bazen olumsuz. Bu olumsuzlukların başında kültür farklılığı ve dil problemleri geliyor. İletişimlerin sağlanmasında genelde mail yolu tercih edildiği için bu tercihte dikkat etmemiz gereken hususlar var. Öncelikli olarak bu hususları listeleyelim.

  • Mail yazımına başlarken ilk satıra karşınızdaki kişiye uygun bir hitap kelimesi yazmanız gerekmektedir. Hitap kelimesi yazarken kişinin konumu ve cinsiyeti oldukça önemlidir. Hitap sırasında ‘’dear’’ yerine ‘’hi, good morning, good evening …’’ gibi ifadeler de kullanabilirsiniz.
  • Alt paragrafta öncelikle mail yazma amacınızı açık, net ve gramer kurallarına uygun bir şekilde ifade etmelisiniz. Bunu yaparken çeşitli kısaltmalar kullanmaktan kaçınarak profesyonel bir yaklaşım belirlemeniz gerekmektedir.
  • Mail içeriğinizi yazdıktan sonra eğer karşı taraftan e-mailinize cevap yazılmasını talep ediyorsanız; bunu mailin içinde belirtmeniz daha uygun olacaktır.
  • Bir sonraki aşama olan kapanış kısmı; mailiniz hakkında kısaca bilgilendirme yapabileceğiniz ya da soru sorabileceğiniz bir alanı belirtir. Bu alanda İngilizce kalıplardan faydalanabilirsiniz.
  • Kapanış cümlenizi yazdıktan sonra karşıdaki kişiye iyi dileklerinizi sunmanız gerekir. Konumunuza ve bir sonraki mailinizde size nasıl hitap edilmesini istiyorsanız ona uygun bir şekilde mailinizi sonlandırabilirsiniz

RESMİ BİR Mail YAZARKEN

Eğer mektubu yazdığınız kişinin ismini biliyorsanız, mektuba Dear Mr (erkekler için), Dear Mrs (evli bayanlar için), Dear Miss (evli olmayan bir bayan için), veya Dear Ms (evli olmayan veya medeni halini bilmediğiniz bayanlar için) ifadelerinden birini takiben kişinin soyadını ekleyerek başlayın, örnek olarak:

Dear Mr Smith,

Sayın Bay Smith,

Dear Mrs Jones,

Sayın Bayan Jones,

Dear Miss Richards,

Sayın Bayan Richards,

Dear Ms Shepherd,

Sayın Bayan Shepherd,

“Dear” tek başına kullanılmaz, yanına isim ya da unvan eklenir. Burada “Dear” yanına sadece ilk ismi de yazabilirsiniz ya da Mr. Mayer gibi bay/bayan kısaltması ve soyadı da yazabilirsiniz. Buradaki kararınızı belirleyecek olan yine teamüller ve resmiyet derecesidir. Ben riske girmeyeyim en resmi ifadeyi kullanayım yaklaşımı da sağlıklı olmayacaktır. Gereksiz resmiyet iletişimi zorlaştırır. Resmiyet tadında olmalı. Mesela şirketinizdeki yöneticinize göndereceğiniz İngilizce email ’e Dear Mr. Ronald diye başlamak gereğinden fazla resmi olacaktır. “Dear” zaten iş yazışmalarında resmiyeti otomatik olarak ifade ettiği için yanına ilk ismi eklemeniz yeterli olacaktır. “Dear Alfred” gibi.

Açılış Cümleleri

  • I hope you had a good weekend. (Umarım iyi bir hafta sonu geçirmişsindir.)
  • I hope you had a great trip. (Umarım harika bir yolculuk geçirmişsindir.)
  • Hope you had a nice break. (Umarım güzel bir ara vermişsindir.)
  • I hope you are well. (Umarım iyisindir.)
  • I hope all is well. (Umarım her şey yolundadır.)
  • Hope you’re enjoying your holiday. (Umarım tatilin tadını çıkarırsın.)
  • I hope this email finds you well. (Umarım bu e-postayı size doğru göndermişimdir.)
  • I hope this email finds you well. (Umarım bu e-postayı size doğru göndermişimdir.)
  • I hope you enjoyed the event. (Umarım etkinlikten keyif almışsındır.)
  • I’m glad we had a chance to chat at the convention. (Kongrede sohbet etme şansımız olmasına sevindim.)

Karşımızdaki kişiye uygun bir başlangıç yaptıktan sonra bir alt paragrafa geçip, karşımızdaki kişiye neden böyle bir e-mail yazma ihtiyacı duyduğumuzu, açık, net ve gramer kurallarına uygun cümlelerle ifade ettiğimiz kısımdır. Burada dikkat edilmesi gereken, karşımızdaki kişinin bizi anlayabileceği bir şekilde kendimizi net bir şekilde ifade edebilmemizdir. Bunu yaparken çeşitli kısaltmalar kullanmaktan kaçınmalı (Çünkü karşı taraf kullandığınız kısaltmanın ne anlama geldiğini bilmeyebilir ya da o kısaltma kendisi için başka bir anlama gelmekte olabilir.) ve gramer kurallarına uygun bir dil kullanarak profesyonel bir yaklaşım içinde olmalıyız.

E-mailimizin üçüncü kısmını yazdığımız her e-mailin sonunda kullanmak zorunda olmasak da, eğer karşı taraftan e-mailinize bir cevap yazmasını bekliyorsanız, bu kısmı e-mailinizin içine dahil etmeniz yerinde olacaktır.

“I look forward to hearing from you soon” “I look forward to your answer” gibi bir cümle ile karşınızda ki kişinin yolladığınız e-mail hakkında size bir cevap vermesini beklediğinizi belirtebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.