Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen, can ve mal kayıplarına yol açan deprem devam edecek mi? deprem bölgesinde ve Türkiye’de yaşayan kişilerin merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve aynı gün içerisinde iki farklı deprem ile sallanan Kahramanmaraş ile çevresinde bulunan iller büyük hasar gördü. Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve birincisi 7,7 ikincisi 7,6 olarak ölçülen iki ayrı deprem meydana geldi.
Devlet, gönüllüler, dernek ve kuruluşlar yaşanan son depremler sonrasında bölgeye intikal ederken, yaşanan artçı depremler de bölgedeki çalışmaları zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda bu artçı depremler yüzünden bölgedeki halkın psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmesi de ayrı bir noktadır. Yaşanılan artçı depremler, şu ana kadar genelde 3 ve 6 büyüklü arasında olmaktadır. Birçok kişinin merak ettiği ve sormuş olduğu sorular arasında olan deprem riski devam ediyor mu? Depremler aynı şekilde devam edecek mi? Yaşanılan son depremler neyin habercisi gibi soruların cevaplarını yazımızda paylaşacağız.
Depremler Devam Edecek mi?
Depremler devam edecek mi sorusunun net cevabını bulabilmek için veya artçıların en fazla ne kadar şiddetli olabileceğini tahmin edebilmek için depremin şiddetini bilmek gerekmektedir. İlk gün depremin büyüklüğünün 7,4 olarak belirlendiği açıklansa da daha sonra düzeltme yapıldı ve depremin büyüklüğü 7,7 olarak açıklandı. İkinci depreminde aynı şekilde ne kadar büyüklükte olduğu tespit edildi. Bu depremin de 7,6 şiddetinde olduğu duyuruldu. Bu büyüklüklerdeki iki depremin meydana gelmesi ile mutlaka artçıların önemli büyüklüklerde olabileceği uzmanlar tarafından uyarılarak söyleniyor. Bundan dolayı da bölgedeki vatandaşların belirli bir süre evlerine girmesi tavsiye edilmiyor.
Bölgede deprem devam edecek mi sorusuna vatandaşlar için korkulacak düzeyde artçıların 2-3 ay sonra tedirgin olunacak seviyede olmaması beklense de yaklaşık olarak bir yıl kadar artçıların bölgede devam etmesi bekleniyor. Depremin şiddeti dolayısı ile artçıların da kimisinin şiddetli olması bekleniyor. Özellikle ilk 2-3 aylık bu süreçte yaşanacak artçıların şiddeti daha büyük olacağı bilinmekte, ileriki süreçlerde artçıların yıkıcı etkisi azalmaya başlayacak. Bu ifadeler birçok uzmanın ortak görüşüdür. Bunlardan birisi de Prof. Dr. Zeki Gündüz.
Depremin etkilemiş olduğu alanın büyüklüğü, ekiplerin çalışmasını zorlaştırmakta ve koordine olma sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Göçük altında kalan bazı kişilerin birinci depremden sonra çalışmaları izlerken veya evde bulunan herhangi bir eşyayı almak için eve girdiği sırada ikinci depreme yakalanarak göçük altında kaldığı bilinmektedir. Son yüzyılın en büyük depremi de olmasından kaynaklı, her geçen gün ölü ve yaralı sayısı artmaktadır. Tüm çalışmalar sürerken, Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı son depremler artçı olarak adlandırılmasına rağmen 6 şiddetlerinde depremler de olmaktadır.
Depremler ve Artçılar Hakkında
Yaşanılan olaylardan sonra en büyük korkulardan birisi olan deprem riski devam ediyor mu? Birçok uzman tarafından bu sorunun cevabı tam olarak bilinmese de bölgede artçı depremlerin kırılan fay üzerinde devam edeceği söyleniyor. Fakat kırılan parçanın yanında bulunan diğer fayların da bu büyüklükteki deprem sonrasında etkilenebileceği düşünülüyor. Yaşanılan deprem ile birlikte, 7,7’lik şiddete bağlı olarak fay 4-5 metre yer değiştirdi.
Depremler devam edecek mi? Elbette ki depremlerin devam edeceği beklenmektedir. Bu depremler sadece artçılar nezdinde değil, yaşanması beklenen diğer depremler ile de alakalıdır. Şimdiye kadar Türkiye’de bulunan 20 fay hattının, kırılarak deprem ortaya çıkarması bekleniyordu. Bu depremlerden ikisi son yıllarda yaşandı. Geçtiğimiz senelerde Elâzığ depremi ile faylardan birisi kırılırken, Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 şiddetindeki deprem ile de kırılması beklenen ikinci fay kırılmış oldu. Daha sonra aynı gün öğlen saatlerinde Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,6 şiddetindeki depremin ise kırılması beklenen 20 fay hattından birisi mi olduğu araştırılıyor.
Türkiye’nin fay hatları üzerine kurulmuş olması nedeni ile kırılması beklenen fayların çoğunun hâlâ aktif şekilde olduğu düşünülürse, deprem devam edecek mi sorusu için maalesef ki olumsuz bir cevap verilmek zorunda kalınıyor. Hatay’ın altından geçen fay hattında uzun zamandır hareketlilik olmaması ve burada birikintiler olması, Bingöl tarafından geçen fay hattının deprem üretmeye müsait olması, Gölbaşı’nın kuzeyinde bulunan ve Doğu Anadolu fayı deprem üretmesi beklenen faylardır. Bunların yanında Erzincan, İzmir, Tuzla, Balıkesir fay hatları da son depremler ile birlikte, deprem üretme potansiyelinin yüksek olmasından dolayı korkutmaktadır.