Hemen her insanın yaşam felsefesi, kendi işinin sahibi olmak üzerinedir. İyi bir iş geliştirmek içinse yola erken çıkmak şart! Hayata çok geç olmadan atılmak isteyen üniversiteliler de iyi bir sektörde girişim adımları atarak, kendi işinin patronu olabilmektedirler. Peki üniversite yıllarında girişimci olmak için ne yapılması gerekiyor? Girişimci olmak isteyen üniversitelilere devlet destek veriyor mu? Girişimde başarılı olmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte, üniversite yıllarında girişimci olmayı düşünenler için 10 öneri…
1 Belirsizlikleri Yönetmeyi Bilin
Üniversite yıllarında girişimci olmak isteyenlerin sahip olması gereken en önemli özellik belirsizlikleri yönetmeyi bilmesidir. Bu nedenle de planlı bir hayat felsefesi ile işe başlamanız çok daha doğru olacaktır. Girişimci olmayı hedefleyenler olaylara negatif yönüyle de bakabilmeli ve çözüm için alternatif yöntemler geliştirebilmelidir.
2 Sabırlı Olmayı Öğrenin
Hemen her girişimci faaliyet göstermek istediği sektöre atılırken sabırsız davranır. Bu da genellikle başarısızlık sonucunu beraberinde getirmektedir. Bu nedenle üniversite yıllarında girişimci olmayı hedefleyenlerin, doğru zamanı bekleyerek doğru hamleler yapması yani sabırlı olması gerekmektedir.
3 İşinizi Sevin
İyi şeyler üretmek ve başarılı olmak için yapacağınız işi mutlaka seviyor olmanız gerekmektedir. İnsanlar genellikle isteksiz yaptıkları işlerde başarısız olmaktadırlar. Üniversite öğrencileri girişimci olmak istiyorlarsa, mutlaka başarılı olacakları, tutku duydukları bir sektörü tercih etmesi gerekmektedir.
4 Çözüm Odaklı Çalışın
Girişimcilerin problem çözme yeteneklerinin çok iyi olması gerekir. Karşınıza çıkan problem zor da olsa, kolay da olsa farklı metotlar ile çözüm üretmek, farklı bakış açısı geliştirmenize de katkı sağlayacaktır. Girişimci olmak için izlenecek yollar arasında çözüm odaklı çalışma performansı en önemlisidir.
5 Yüksek İkna Kabiliyeti
Girişimci olmak isteyen üniversitelilerin, ilk aşamada insanlarla iyi ilişkiler kurabiliyor olması gerekmektedir. İnsanlarla iyi ilişkiler geliştiremeyenler için girişimci olmak fikri ne yazık ki çok iyi olmayacaktır. Aynı zamanda girişimci olmak isteyenlerin ikna kabiliyetlerini de geliştirmesi önerilmektedir.
6 Ekip Çalışmasına Önem Verin
Başarılı her işin arkasında ekip çalışması yatıyor. İyi bir ekip ile planlı çalışma performansı bir araya geldiğinde, kısa vadede daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu nedenle girişimci olmak isteyen üniversite öğrencilerine öneriler verilirken, iyi bir ekip çalışmasından sıkça söz edilmektedir.
7 Risk Almaktan Korkmayın
Girişimciler hangi sektörde çalışacak olursa olsunlar risk almaktan kesinlikle korkmamalıdır. Öyle ki cesur olmayan hiçbir insan başarılı olamaz. Ancak risk alırken de mantıklı olmak zorundasınız. Mantıklı ölçüde alınan risk sizi başarıya ulaştıracak temel bir anahtardır.
8 Kendinize Güvenin
Sadece girişimci olmak için değil, insan hayatında da başarılı olmak için güven çok önemlidir. Güven, her açıdan size avantaj sağlar. Kendisine güvenen insanların attıkları adımlar da sağlamdır. Ayrıca kendine güvenenler kendilerini çok daha iyi ifade etmektedirler. Günümüzde genç girişimci örnekleri incelendiğinde güvenin ne kadar önemli olduğu da açık bir şekilde görülecektir.
9 Kontrolleri Aksatmayın
Girişimciler yaptıkları kontrolcü bir tavır takınmalıdır. İş başarılı da olsa, başarısız da olsa, çıkan sonuçtan ne kadar deneyim kazanıldığı ne öğrendiği çok önemlidir. Kontrollü bir şekilde ilerleyerek, başarısız bir sonu ortaya çıktığında hayatı nerede yaptığınızı kolayca tespit edebilirsiniz.
10 Hedefiniz Yüksek Olsun
Hedefiniz ne kadar yüksek olursa, ona ulaşmak için göstereceğiniz performans ve çaba da o kadar iyi olacaktır. İyi bir girişimci olmak için yapılması gerekenler arasında hedefi yüksek tutma kriterini karşılamak gerekiyor. Kesinlikle küçük düşünmeyin ve hedefinizi başarmak için elinizden gelenin en iyisini yapın!